AKU TURUT BAHAGIA

Jika Anda Memerlukan Resit Pengecualian Cukai Untuk Setiap Sumbangan Anda Ke MAAHAD AZ ZEIN AL MAKKI (PUSAT PENJAGAAN ANAK-ANAK YATIM TAHFIZ) Terus Berhubung Dengan Ustaz Shahari - 013 339 3112

Tuesday, 29 November 2016

KERANA NILA SETITIK, ROSAK SUSU SEBELANGA

KERANA NILA SETITIK, ROSAK SUSU SEBELANGA!


Peribahasa yang sepatutnya kita guna pakai sehingga ke hari ini. Apa sahaja yang kita buat, kita perhatikan kesannya kepada orang lain. Kenapa ada kesan? Cuba perhatikan satu persatu dan fikir-fikirkan.

1) Buat pinjaman untuk perniagaan, tetapi tidak bayar pinjaman yang dibuat- akibatnya, pihak bank lebih berhati-hati dilain masa atau mengenakan syarat yang lebih ketat bagi mereka yang ingin membuat pinjaman bagi memulakan perniagaa.


2) Pinjaman PTPTN - tidak dibayar, maka orang selepasnya akan dikenakan syarat yang ketat juga dan susah untuk mendapatkan pinjaman.


3) Berniaga online tak jujur - maka semua perniagaan online dicop mempunyai sikap yang sama. Padahal yang berbuat onar hanya beberapa individu sahaja, tapi kerana nitizen sakit hati, marah dan berasa tertipu maka orang yang berniaga dengan jujur, ikhlas dan memang ingin mencari rezeki yang halal turut terkesan dengan perbuatan mereka yang tidak bertanggungjawab.


4) Seorang artis berbuat onar - Masyarakat terus menganggap semua artis mempunyai sikap yang sama, jahat, kaki kelab malam, kaki minum, tidak solat, suka berfoya-foya. Sedangkan ramai artis yang baik, berlakon kerana hendak menambah pendapatan.


5) Penulis lucah atau karya picisan - Oleh kerana sebuah buku yang telah dibaca oleh seorang pembaca terbaca buku yang meloyakan, menjijikkan, mengajar perkara yang bukan-bukan, maka, semua penulis dituduh menghasilkan buku seperti itu. Padahal banyak lagi buku-buku yang baik dan bermutu berada di pasaran.


6)Perempuan bertudung gedik lebih- Setiap perempuan Islam wajib menutup aurat, tidak kiralah saiz s, M, L, ata XL, atau berpurdah sekalipun, seharusnya, sewajibnya menjaga adab dan akhlak, biarlah tinggi rasa malu kita, biarlah tidak popular di muka buku, asalkan popular di hadapan Allah nanti. Kerana sikap gedik sesetengan mereka, maka ramai yang disangka bersikap begitu.


7) Seorang polis makan rasuah - Maka seluruh kontinjen boleh terpalit dituduh mengamalkannya.


Banyak lagi sebenarnya, tidak tersenarai rasanya. Apa sahaja yang kita lakukan, tolonglah, lihatlah, fikirlah sejenak kepada orang lain. Mungkin mereka saudara mara kita, adik beradik kita yang akan memerlukan apa sahaja perkara, keperluan suatu hari nanti. Kita hidup bermasyarakat, bukan sendiri-sendiri. Waktu hidup dan bernyawa, bolehlah bangga diri, bila dah mati nanti, siapa yang akan mengkafan, menyembayangkan, menanam? Bukankah masyarakat juga?


Jadilah orang baik, kerana kita tidak akan rugi apa-apa!

No comments:

Post a Comment