Cari Blog Ini

Jika Anda Memerlukan Resit Pengecualian Cukai Untuk Setiap Sumbangan Anda Ke MAAHAD AZ ZEIN AL MAKKI (PUSAT PENJAGAAN ANAK-ANAK YATIM TAHFIZ) Terus Berhubung Dengan Ustaz Shahari - 013 339 3112

Sabtu, 3 Mac 2018

HITAM-HITAM SI TAMPUK MANGGIS - BAB 81Bintang bergemerlapan di langit malam, cahaya bulan menerangi alam yang gelap itu. Kenderaan bertali arus sepanjang perjalanan mereka ke restoran yang dituju.  Emaknya sudah pun menjamah masakan Rose, usai solat isyak terus sambung membaca  Al-Quran.  Dasuki sudah meminta izin untuk keluar malam itu.  Ada perkara yang ingin dibincangkan dengan Weeda.  Perkara itu serius dan melibatkan kehidupannya. 
            Wajah Weeda yang putih bersih dipandang sekali imbas.  Dia tersenyum sendiri. Tidak menyangka pertemuan semula melahirkan bibit-bibit indah di hati.  Cintakah namanya, dia sendiri tidak pasti.  Apa yang dia tahu, hatinya sudah terpaut dengan teman tetapi mesra itu.  Sudah berkali-kali mereka berjumpa dan berbual mesra. Bercerita tentang zaman belajar dan masa hadapan.  Namun tentang perasaan masing-masing belum pernah terluahkan.
            Desakan emaknya agar dia berumah tangga sesekali mengganggu tidurnya.  Tidak salah mencuba dan menyelami perasaan wanita yang seorang ini.  Mereka singgah di sebuah restoran yang terletak tidak berapa jauh dari tempat tinggal mereka.  Sudah terbiasa menjamu selera di situ.  Masakannya juga tidak kurang enaknya. 
            “Kenapa hari ni awak serius saja? Ada apa-apa yang ingin awak beritahu saya?”  Weeda meneguk air kosong yang sudah siap terhidang. 
            “Kita pesan makanan dan minuman dulu, nanti kita sembang semula,” kata Dasuki dan memanggil pelayan yang bertugas.  Usai memesan makanan dan minuman, mereka kembali menyambung perbualan yang tertangguh.
            “Kita sudah saling berumur, saya pun tak mahu tunggu lama-lama lagi. Hubungan awak dengan emak saya pun baik.  Weeda, saya bukan seorang yang pandai bermain dengan kata-kata.  Saya serius dan berterus terang orangnya. Saya tidak memaksa awak memberi jawapan segera, jika awak sudi, saya terima dengan hati gembira. Jika awak menolak, saya tidak akan berkecil hati,” luah Dasuki.  Berdebar juga hatinya.  Tidak tahu reaksi gadis itu.
            “Awak maksudkan apa Suki? Tentang kita?”  Weeda memandang wajah lelaki yang sentiasa tenang dan mendamaikan jiwa itu. 
            “Ya tentang kita,  memanglah terlalu pendek masa kita bertemu semula dan saya terus meluahkan rasa hati.  Rasanya tak salah.  Kalau hati sudah suka sama suka, buat apa bertangguh lagi, kan?”
            Weeda terdiam. Dia mencari kekuatan dalam diri.  Bukan tidak mahu berumah tangga. Jauh sekali ingin hidup sendirian.  Namun, mampukah dia menjadi suri di hati Dasuki?  Dia punya impian dan cita-cita ingin berjaya dalam kerjaya sehingga ke peringkat yang lebih tinggi lagi.
            “Kalau saya masuk meminang awak, macam mana?”  tanya Dasuki. Matanya tidak lepas daripada memandang wajah manis itu.
            “Awak dah fikir masak-masak ke?  Kita sesuai bersama ke?  Saya tak pandai memasak sangat. Takut awak menyesal pula.  Lagipun saya tak suka buat kerja rumah.  Saya suka dengan kerja saya, dan saya takkan tinggalkan kerja saya kerana orang lain,”  terang Weeda. Bukan dia jual mahal tetapi dia mahu Dasuki mengenali dirinya betul-betul.
            “Saya bukan seorang yang cerewet dan saya juga tidak meminta kesempurnaan.  Selagi awak sudi bersama saya, menerima emak saya dalam hidup awak, perkara lain bukan besar bagi saya,” luah Dasuki. Dia menerima gadis itu seadanya.  Tidak meminta lebih. 
            “Kalau begitu kata awak… saya takkan menolak. Terpulanglah kepada awak. Saya ikutkan saja,”jawab Weeda dengan wajah berseri-seri.  Dia tidak bertepuk sebelah tangan.  Hatinya juga menyukai lelaki itu. Mereka bukan muda  lagi untuk meluahkan rasa cinta seperti orang muda. Cukuplah saling memahami, sudah suka  terus masuk meminang.
            Mereka terus berbual mesra, tentang masa depan dan kehidupan yang bakal mereka tempuhi nanti.  Dasuki gembira bukan kepalang. Akhirnya ada juga yang sudi menerima kehadiran dia dan emaknya.  Apa yang penting baginya, adalah emaknya.    Dia pasti emaknya akan suka dengan pilihannya.  Weeda juga mesra dengan emaknya.  Berita gembira itu akan disampaikan segera kepada emaknya.
            “Minggu hadapan, saya masuk memimang,” kata Dasuki, tidak sabar lagi.  Buat apa berlengah. Masa terus berjalan, usianya juga tidak akan muda lagi.
            “Cepatnya!”  Weeda terkejut. Teruja sangat nak berumah tangga.  Biarkanlah.  Orang lelaki, perlaksanaan tidak mahu ditangguh.
            Usai makan malam, mereka terus pulang ke rumah.  Dasuki menghantar Weeda kembali ke rumahnya. Kisah malam ini pasti akan terbawa ke dalam mimpi.  Dasuki tersenyum bahagia. Langkah diatur penuh keceriaan.

***
            Di ruang tamu Hajah Sofiah masih tidak melelapkan mata.  Menunggu kepulangan anak tunggalnya.  Dia tersenyum mesra ketika melihat Dasuki yang datang mendekatinya.
            “Mak tak tidur lagi?”  Dasuki duduk di sebelah Hajah Sofiah.
            “Keluar dengan Weeda?” tanya Hajah Sofiah.
            “Ya… mak,”  jawab Dasuki. Wajahnya berona bahagia.
            “Mak nak cakap sesuatu dengan Suki, boleh?”   Hajah Sofiah memandang wajah Dasuki yang terpancar kegembiraannya. Tentu ada sesuatu yang berlaku antara anaknya dan gadis itu.
            “Boleh mak.” Dasuki menunggu dengan sabar.  Mata mereka saling bertatapan.
            “Mak nak Suki meminang Rose!” luah Hajah Sofiah. 
            Dasuki terkejut, terdiam dan tergamam. Biar betul emaknya. Meminang gadis hitam manis itu?  Dia menelan air liur sendiri.
            “Mak serius?” tanya Dasuki, serba salah jadinya.  Takkan emaknya serius.  Tidakkah emaknya terlihat dan ternampak kemesraannya dengan Weeda? Adakah emaknya tidak menyenangi Weeda?  Bukankah emaknya begitu mesra dengan Weeda? 
            “Ya...” Hajah Sofiah memegang tangan Dasuki.   Dia mengusapnya perlahan, lembut dan penuh dengan kasih dan sayang.
            “Suki tak suka?  Suki suka dengan Weeda?”  Seperti memahami perasaan anak tunggalnya itu.  Hajah Sofiah tersenyum.  Tiada lelaki yang akan sudi mengahwini Rose, kerana fizikalnya.  Dia mengeluh kesal.  Gadis itu terlalu istimewa tetapi tiada siapa yang nampak.  Hanya melihat kepada fizikalnya sahaja sudah buat andaian.
            “Suki dah melamar Weeda tadi, mak…” jelas Dasuki, menunduk.
            “Mak tak marah, jika itu keputusan dan pilihan Suki.”  Hajah Sofiah memandang ke arah lain. Bukan kecewa tetapi entahlah, hatinya lebih berkenan kepada Rose, biarpun gadis itu tidak sempurna penampilannya.  Jika anaknya menolak, dia tidak mampu berbuat apa-apa.  Mungkin  bukan jodoh anaknya dengan gadis itu.
            “Kenapa mak suka dengan Rose, bukan Weeda?” tanya Dasuki ingin menyelami perasaan emaknya.
            “Kejujuran dan keikhlasan Rose.  Weeda masih ada kepura-puraannya.  Melayan emak kerana terpaksa.  Tidak dengan Rose, itu yang membezakan mereka,”  luah Hajah Sofiah.
            “Mungkin kerana Weeda bekerja dan penat mak.  Lagipun dia tak biasa menjaga orang lumpuh dan sakit seperti mak.  Rose pula, mungkin dia selesa melakukannya.” Dasuki tidak mampu menyanggah pendapat emaknya.  Memang Weeda kelihatan sedikit kekok dalam menguruskan emaknya, berbeza dengan Rose yang selamba sahaja melakukan apa sahaja yang dipinta.  Hatta membawa emaknya ke bilik air. 
            “Kalau Suki dah buat keputusan, emak tak mampu menyekat. Suki yang akan hidup dengan gadis pilihan Suki, emak hanya menumpang kasihnya.”  Hajah Sofiah tidak mahu menjadi seorang emak yang kejam dan hanya mementingkan diri sendiri.  Jika Weeda pilihan anaknya, dia terima dengan hati terbuka.
            “Bila nak masuk meminang?” tanya Hajah Sofiah.
            “Minggu hadapan, emak ikut sama ya?   Nanti Suki beritahu pada Pak Long di Kampung,”  terang Dasuki. Senyuman kembali terukir. Hajah Sofiah telah memberi persetujuan.
            “Yalah…” Hajah Sofiah menolak kerusi rodanya dengan tangan menuju ke biliknya.  Biarlah anak lelakinya menyulam bahagia.  Dia tidak akan kecewa, biarpun sedih tetap ada.  Wajah manis Rose menyinggah di mata.  Tidak hairanlah gadis itu beria-ia dan bertungkus lumus ingin menjadi kaya, kerana tahu dia tidak akan menjadi milik sesiapa, hanya milik keluarga dan dirinya sendiri. Hiba merayap di hati. Simpati dengan nasih Rose yang tetap riang, siapalah tahu duka di hati gadis yang sentiasa berwajah manis itu.  Dia sempat berdoa, agar Rose dipertemukan jodoh dengan lelaki yang mampu membahagiakannya.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan