Seawal umur 16
tahun, saya sudah bekerja sebagai pelayan restoran di sebuah restoran agak
popular ketika itu. Biarpun tidak
bekerja lama, hanya sebulan, tetapi pengalaman yang dikutip banyak mengajar
saya berinteraksi dengan orang lain.
Saya masih teringat, bagaimana penyelia saya mengajar cara untuk
mengambil pesanan pelanggan, cara melayan pelanggan sehinggalah mereka keluar
dari restoran tersebut.
Antara tips-tips
yang masih saya ingat adalah:
Ucap salam atau selamat datang kepada
pelanggan sebaik sahaja melangkah masuk ke dalam restoran.
Bawa menu kepada pelanggan dan letakkan
dengan sopan di atas meja atau serahkan ke tangan pelanggan sambil menunduk
hormat.
Beri masa beberapa minit kepada pelanggan
untuk memilih menu kegemaran mereka.
Berdiri di bahagian kanan pelanggan
sambil mata memandang ke arah pelanggan, dengar dengan teliti dan catat pesanan
yang ditempah oleh pelanggan.
Ulang kembali pesanan yang dibuat oleh
pelanggan untuk memastikan tidak berlaku kesilapan hidangan yang dipesan.
Ucapkan terima kasih dan berlalu pergi
dengan sopan dan berwajah manis.
Sewaktu saya
membantu suami di restoran yang kami usahakan selama dua tahun setengah, cara
yang sama kami guna pakai, dan pastikan sebaik sahaja pelanggan masuk, mereka
sudah siap sedia dilayan.
Pengalaman masuk
ke dalam restoran yang ada di persekitaran saya, banyak saya perhatikan para
pelayan restoran tidak suka memandang ke arah pelanggan yang sedang menjamu
selera atau memerhati ke arah pintu masuk restoran mereka, mungkin juga takut jika dipanggil dan tugas bertambah
atau berharap orang lain yang akan melakukan tugas tersebut. Sikap pekerja begini adalah tergolong orang
yang malas. Malas bertindak segera untuk melayan pelanggan dengan baik.
Bagi saya, bekerja
di sebuah restoran, biarpun hanya sebagai pelayan tetap satu profesion yang
profesional jika dilakukan dengan bersungguh-sungguh. Restoran yang bagus, bukan sahaja kerana
makanannya tetapi juga kerana layanan mesra, cepat dan pantas
pelayan-pelayannya. Restoran yang
memberi layanan tip top pasti akan menjadi pilihan orang ramai untuk datang
lagi dan sudah pasti akan memberitahu pula kepada rakan-rakan dan saudara
mara. Ini adalah salah satu promosi
terbaik, ditambah pula, ada pelanggan yang mempunyai blog sendiri, maka akan
menulis keistimewaan atau kelemahan restoran yang mereka singgah untuk
menikmati makanan kegemaran mereka.
Masalah yang
sering dan selalu dihadapi oleh sesebuah restoran adalah masalah pekerja. Pekerja keluar masuk. Kerja sehari dua
kemudian berhenti. Antara sebabnya, bekerja
di sebuah restoran kadangkala tidak ada langsung waktu rehat, ditambah jika
restoran tersebut kekurangan pekerja atau pelanggan begitu ramai.
Di sini, kecekapan seorang pekerja itu amat
penting. Mereka perlu mengambil pesanan,
menghantar pesanan dan mengemas meja makan selepas pelanggan keluar. Mengatur
susun atur tugas setiap pelayan yang ada juga perlu. Pihak pengurusan perlu
memastikan pelayan-pelayan restorannya, cekap, cepat dan pantas. Latihan juga wajib diberi, bukan hanya
arahan, kerana bukan semua orang mampu bertugas dengan cekap, cepat dan
pantas.
Restoran yang
paling ramai pelayannya adalah restoran mamak.
Inilah kekuatan mereka untuk mengekalkan pelanggannya akan datang lagi
dan lagi. Dengan keadaan ruang
restorannya yang luas, meja yang banyak, pelayan yang cepat, cekap dan pantas,
suasana yang terang benderang, boleh bersantai selama mana yang kita mahu,
tanpa dihalau atau mendapat jelingan maut daripada pengurus atau penyelia
restoran. Kita takkan takut dihalau
kerana duduk lama dan hanya minum secawan teh o kosong. Kita juga tidak akan dijeling, jika memanggil
pelayannya berkali-kali.
Berbeza dengan
sebuah restoran makanan segera yang pernah saya masuk. Jenama yang sama, dan
cara layanan mereka juga sama, biarpun tempatnya berlainan. Saya faham, untuk menyiapkan hidangan yang
mereka sediakan paling lama setengah jam, sebabnya semua harus dimasak setelah
mendapat pesanan pelanggan. Dengan
kekuatan pekerja yang tidak ramai, para
pelayannya tidak suka memandang ke arah meja pelanggan.
Sering kali alasan
yang diterima, pekerja tidak cukup, dan pekerja masih baharu. Itu bukan masalah pelanggan, tetapi masalah
pengurusan yang harus diselesaikan oleh pihak pengurusan sendiri dan bukannya
membebankan pelanggan yang datang.
Masalah lain yang sering timbul adalah, penghantaran menu yang tidak
mengikut pesanan, ada yang lambat, ada yang langsung tidak sampai, bila dilihat
pada bil, pesanan tersebut tidak tercatat.
Ada ketika, tersilap memberi bil meja lain. Padahal mereka menggunakan sistem yang
canggih untuk membuat pesanan. Ia bukanlah sebuah restoran yang kecil dan amat
terkenal tetapi sistem kerja mereka kelam kabut. Adakah pihak pengurusan tidak benar-benar
melatih pekerjanya atau pekerja yang bekerja sambil lewa?
Ini semua berbalik
kepada sikap seseorang itu. Biar apapun
tugas yang disandang, biar apapun peranan kita di dalam sebuah institusi,
syarikat atau restoran hatta restoran tepi jalan sekalipun, mahupun gerai
kecil. Seseorang itu perlu berasa
bertanggungjawab dengan segala tugasan yang telah diamanahkan. Kena tahu skop kerja masing-masing. Kena tahu apa yang perlu dilakukan dan tidak
perlu dilakukan ketika bekerja. Usah
malas dan culas melakukan tugasan yang diberi.
Ringan-ringankanlah tangan untuk membantu
rakan-rakan yang lain jika kita tidak ada melakukan apa-apa kerja. Mata hendaklah terbuka luas memerhati
sekeliling terutama meja yang ada pelanggan atau ada pelanggan yang melangkah
masuk.
Apakah seorang
pelayan atau pekerja itu boleh lagi berjalan melenggang kangkung ketika melihat
restoran dipenuhi pelanggan yang menanti untuk diambil pesanan? Apakah seorang pelayan boleh membiarkan meja
yang telah ditinggalkan pelanggan berlama-lama tanpa dikemas segera? Ini akan
mencacatkan pandangan mata dan restoran itu kelihatan tidak kemas dan bersepah. Terutama tumpahan makanan di bawah meja dan
meja tersebut pula akan diguna oleh pelanggan yang lain pula.
Biarlah hanya
sebuah gerai tepi jalan, tetapi cara para pekerjanya berkerja dan melayan
pelanggan dengan mesra, cekap dan cepat pasti akan menarik pelanggan untuk
datang lagi. Walaupun sebuah restoran
yang besar, tetapi jika pekerjanya tidak
mesra, cepat dan cekap, tidak akan menarik hati pelanggan untuk datang
lagi. Anggaplah pekerjaan sebagai
pelayan restoran satu profesion profesional yang mengajar kita berinteraksi
dengan orang ramai.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan