Cari Blog Ini

Jika Anda Memerlukan Resit Pengecualian Cukai Untuk Setiap Sumbangan Anda Ke MAAHAD AZ ZEIN AL MAKKI (PUSAT PENJAGAAN ANAK-ANAK YATIM TAHFIZ) Terus Berhubung Dengan Ustaz Shahari - 013 339 3112

Khamis, 28 Mei 2015

ULASAN CINTA ... AKU DOAKAN.

CINTA… AKU DOAKAN
DURRAH FATIHAH
ALAF 21
RM24.00 (Semenanjung)
454 muka surat.

    Kisah  semalam telah memisahkan mereka.  Ketidakpastian di hati telah menghancurkan segalanya.  Begitulah cinta antara Ameera dan Syafiq.  Mereka pernah berjiran. Hubungan kekeluargaan antara mereka pernah baik satu ketika dahulu, tetapi badai melanda tanpa diketahui puncanya.  Mereka terpisah oleh keadaan yang tidak pernah dipinta. Pertemuan semula membuat  mereka berhubung kembali.  Dalam rela Syafiq menaruh sayang kepada teman sepermainannya itu.  

    Ameera, manis, manja dan cantik orangnya telah menawan hati Harraz, bujang telajak yang juga adik angkat kepada ayah Syafiq.  Dalam diam dia menyimpan perasaan terhadap gadis itu.  Dipendamkan sahaja perasaan itu bila memikirkan anak abang angkatnya juga mencintai gadis yang sama. 

    Hubungan Ameera dan Syafiq ditentang oleh mama Syafiq.    Syafiq cuba yakinkan mamanya Ameera adalah pilihan yang terbaik.  Ketegasan Yasmin membuatkan Ameera mengambil keputusan menjauhkan diri daripada Syafiq.  Tidak sanggup menyulam bahagia tanpa restu keluarga, takut-takut nanti tidak tiba bahagianya.  Akhirnya Ameera mengambil keputusan untuk memutuskan sahaja hubungannya dengan Syafiq, biarpun keputusannya itu akan menghancurkan perasaan Syafiq tetapi menggembirakan perasaan Yasmin, mama Syafiq.  Biarlah dia pendamkan sahaja perasaan itu jauh ke dalam lubuk hatinya, lagipun Ameera sendiri tidak pasti sama ada dia cintakan Syafiq atau tidak.

    Dalam sedang mengait duka, kegagalan cinta pertama  tiba pula kehadiran cinta yang tidak disangka.  Harraz meluahkan perasaannya pada Ameera.  Tergamam seketika, rasa hendak marah dan memberontak, adakah dia dipermainkan? Itulah yang berlegar difikiran Ameera sehingga dia melarikan diri daripada lelaki itu yang berterusan memburunya. 

    Kenapa Yasmin menghalang hubungan antara anak lelakinya dan Ameera?  Kenapa hubungan baik Yasmin dan Hanun, mama Ameera terlerai? Bagaimana perasaan Ameera terhadap  Syafiq?  Mampukah cinta Harraz dibalas oleh Ameera?  Banyak betul persoalan, kan?  Kalau nak tahu jawapannya. Jom dapatkan karya ini!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan