Cari Blog Ini

Jika Anda Memerlukan Resit Pengecualian Cukai Untuk Setiap Sumbangan Anda Ke MAAHAD AZ ZEIN AL MAKKI (PUSAT PENJAGAAN ANAK-ANAK YATIM TAHFIZ) Terus Berhubung Dengan Ustaz Shahari - 013 339 3112

Selasa, 7 November 2017

13) MAKROEKONOMI - NORLIZAH MOHD YASSIN

Dalam makroekonomi, Permintaan Agregat

[1] (AD) adalah jumlah akhir permintaan bagi barangan dan perkhidmatan dalam ekonomi (Y) pada masa dan tingkat harga yang ditentukan.

[2] Ia merupakan jumlah barangan dan perkhidmatan dalam ekonomi yang akan dibeli di semua tingkat harga yang mungkin.

[3] Ini adalah permintaan untuk keluaran dalam negara kasar sesebuah negara ketika tahap simpanan inventori adalah statik. Hal ini sering digelar permintaan berkesan, meskipun pada masa lain istilah ini dibezakan.
Hal ini sering dipetik bahawa apabila keluk permintaan agregat adalah menurun kerana pada tahap harga yang lebih rendah kuantiti yang lebih besar akan wujud. Meskipun hal ini benar pada tahap ekonomi mikro, tahap satu barangan, pada peringkat agregate ini tidak benar. keluk permintaan agregat sebenarnya menurun kerana tiga kesan berbeza; kesan kekayaan Pigou, kesan kadar faedah Keynes dan kesan kasar penukaran Mundell-Fleming.

KELUARAN DALAM NEGARA KASAR ( KDNK)

Dalam ekonomi, Penurun KDNK (penurun harga implisit untuk GDP) adalah ukuran tingkat harga semua, baru dihasilkan di dalam negeri, barangan dan perkhidmatan akhir dalam suatu perekonomian. Singkatan KDNK adalah keluaran dalam negara kasar, jumlah keseluruhan nilai seluruh barang dan perkhidmatan yang dihasilkan dalam ekonomi bahawa selama jangka waktu tertentu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan