Cari Blog Ini

Jika Anda Memerlukan Resit Pengecualian Cukai Untuk Setiap Sumbangan Anda Ke MAAHAD AZ ZEIN AL MAKKI (PUSAT PENJAGAAN ANAK-ANAK YATIM TAHFIZ) Terus Berhubung Dengan Ustaz Shahari - 013 339 3112

Jumaat, 18 Oktober 2019

DUNIA TANPA SEMPADAN - ASMAH HASHIM.

Hari ini, dunia tanpa sempadan ini telah melahirkan ramai manusia yang tidak beradab dan berakhlak.
Manusia semakin berubah, menjadi raksasa tanpa diduga. Buruk tingkahlaku. Tidak tahu malu. Hilang rasa hormat kepada orang lain, atas nama kebebasan bersuara seperti yang dilaung-laungkan oleh orang barat. Apa sahaja datang dari sana kita anggap bagus dan tepat.
Biarpun dunia akhir zaman yang sering kita sebut-sebutkan tetapi bukan semua perkara kita boleh letakkan kesalahan itu kepada dunia yang telah uzur ini.
Ada manusia semakin suka memperlekehkan dan mempersoal kepakaran orang lain hanya berasa segala ilmu di dunia ini dia sudah hadam dan baca. Segalanya di hujung jari, oleh itu kita berasa bijaksana dan betul dalam segala hal. Sehingga kita lupa, merujuk sesuatu perkara itu perlulah daripada yang pakar.
Zaman dahulu, mereka yang menghina raja akan dikenakan hukuman pancung. Zaman ini, anak-anak rata-ratanya sudah pergi ke sekolah dan masuk universiti, sepatutnya semakin bijak dan tinggi integriti. Rupanya, ilmu dunia membuat manusia lupa diri dan bongkak dengan lidah yang tidak bertulang itu, sehingga tidak tahu membezakan, apa ini, siapa itu.
Menghina satu perkara yang seronok dilakukan. Di mana adab sebagai seorang yang berpelajaran? Inilah bahananya, belajar hanya kerana nak lulus periksa dan dapat kerja. Ilmu bukan lagi menjadi perkara yang perlu dihadam dan diguna pakai untuk kebaikan.
Begitu juga peniaga barangan makanan tambahan. Banyak keburukan daripada kebaikan. Anti-vaksin ujud sehingga menyukarkan kerajaan untuk menjaga kesihatan rakyat agar tidak menghidapi penyakit yang berjangkit.
Sejak vaksin diwajibkan kepada penduduk negara ini, penyakit seperti batuk kering, kecacatan polio sudah semakin tiada lagi. Apa yang ingin kita banggakan dalam hidup ini, menjadi pelampau dan penentang yang tidak menguntungkan sesiapa?
Allahuakbar! Wahai manusia, kita menjadi bongkak hanya kerana kita berasa hebat dengan ilmu yang sedikit berada dalam dada.
Kita kalah dengan nafsu sehingga kita tidak nampak kebenaran. Kita gelojoh mencari kekayaan sehingga tidak memperdulikan apa sahaja keburukan yang bakal terjadi dek kerana perbuatan kita itu.
Jadilah manusia yang beradab dan berakhlak! Kerana kemuliaan manusia ada di situ.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan